Je baby is nu

Lengte
0 mm
Gewicht
0 gram

Gefeliciteerd je bent de 1e week zwanger. Wil je weten wat je te wachten staat tijdens je zwangerschap? Dan ben je op de juiste plek beland! Onze gedetailleerde zwangerschapskalender is een informatieve gids die je meeneemt door alle veranderingen die zich voordoen bij je baby en in jouw eigen lichaam.

Elke week van je zwangerschap biedt een beschrijving van de ontwikkeling van je baby, evenals een uitleg van de fysieke veranderingen die plaatsvinden in jouw lichaam. Bovendien verstrekken we belangrijke medische informatie om jou en je baby gezond te houden.

Deze informatie delen we in onze Zwangerschapskalender, wil je deze automatisch ontvangen in je mailbox? Meld je dan aan aan de onderzijde van dit artikel.

Volg de Groei van je Baby

Laten we ook eens stilstaan bij de begrippen uitgerekende datum en trimesters. Zodra je je zwangerschap aankondigt, is de vraag die je ongetwijfeld vaak zult horen: “Wanneer ben je uitgerekend?” Bij je allereerste prenatale bezoek zal je zorgverlener je helpen bij het bepalen van een verwachte bevallingsdatum (EDD). Deze EDD ligt gemiddeld 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie (LMP).

Het is belangrijk om te onthouden dat je uitgerekende datum een schatting is – de meeste baby’s worden geboren tussen 38 en 42 weken na de eerste dag van de LMP van hun moeder, en slechts een klein percentage van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op hun uitgerekende datum.

Een ander veelvoorkomend begrip tijdens je zwangerschap is het trimester. Een zwangerschap is verdeeld in drie trimesters:

 • Het eerste trimester loopt van week 1 tot het einde van week 12.
 • Het tweede trimester strekt zich uit van week 13 tot het einde van week 26.
 • Het derde trimester begint bij week 27 en loopt door tot het einde van de zwangerschap.

Week 1 van de zwangerschap

De eerste week van de zwangerschap begint op de dag van de ovulatie. Tijdens deze week, terwijl de bevruchting nog niet heeft plaatsgevonden, bereidt het lichaam zich voor op de eventuele zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker en zachter, zodat een bevruchte eicel zich makkelijker kan innestelen. Daarnaast wordt er ook meer slijm geproduceerd in de baarmoederhals, om zo de weg naar de baarmoeder vrij te maken voor de zaadcellen.

Wanneer er een bevruchting plaatsvindt, reist de bevruchte eicel vanuit de eileider naar de baarmoeder. De eicel deelt zich hierbij en vormt een klein klompje cellen, dat zich nestelt in het baarmoederslijmvlies. Dit klompje cellen wordt een blastocyst genoemd. De buitenste laag van de blastocyst zal zich ontwikkelen tot de placenta en de binnenste laag zal zich ontwikkelen tot het embryo.

In de eerste week van de zwangerschap begint ook de productie van het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon wordt geproduceerd door de cellen die de placenta zullen gaan vormen. De hoeveelheid hCG neemt toe naarmate de zwangerschap vordert en is vaak de reden waarom vrouwen een zwangerschapstest kunnen doen om te bevestigen of ze zwanger zijn.

Symptomen zwangerschap in week 1

In de eerste week van de zwangerschap is de bevruchting net plaatsgevonden en is de bevruchte eicel op weg naar de baarmoeder om zich daar te nestelen. Er zijn meestal nog geen duidelijke symptomen van zwangerschap in deze eerste week.

Toch kunnen sommige vrouwen al enkele vroege tekenen van zwangerschap ervaren. Dit kan zijn:

 • Gevoelige borsten: Sommige vrouwen kunnen in de eerste week van de zwangerschap gevoelige borsten ervaren als gevolg van hormonale veranderingen.
 • Licht bloedverlies: In sommige gevallen kan er een lichte bloeding optreden wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt.
 • Licht opgeblazen gevoel: Een opgeblazen gevoel en een lichte kramp in de onderbuik kunnen optreden als gevolg van hormonale veranderingen en het oprekken van de baarmoeder.

Het is echter belangrijk om op te merken dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere factoren, zoals hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus. Het is dus niet altijd mogelijk om in de eerste week van de zwangerschap met zekerheid vast te stellen of er sprake is van een zwangerschap.

Je lichaam

Na week 1 van de zwangerschap vinden over het algemeen nog geen merkbare fysieke veranderingen plaats in je lichaam die direct gerelateerd zijn aan de zwangerschap. Dit komt omdat week 1 meestal wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, terwijl de daadwerkelijke conceptie meestal pas in week 2 of 3 optreedt. In deze vroege stadia van de zwangerschap merk je doorgaans geen zichtbare veranderingen. Het lichaam bereidt zich echter voor op de mogelijkheid van zwangerschap door het opbouwen van de baarmoederwand en de follikelontwikkeling in de eierstokken. Fysieke veranderingen en merkbare symptomen van zwangerschap treden meestal op naarmate de zwangerschap vordert, meestal vanaf het tweede trimester. Als je vermoedt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen nadat je menstruatie is uitgebleven, meestal rond week 4 of 5 van je zwangerschap, om de zwangerschap te bevestigen.

Je baby – week 1

Tijdens week 1 zijn er geen specifieke ontwikkelingsgebeurtenissen te vermelden voor de baby. Het is echter belangrijk om te weten dat de conceptie en de vroege ontwikkeling van de embryo in de eerste weken van de zwangerschap van groot belang zijn voor de vorming van je baby. Als je vermoedt dat je zwanger bent, is het raadzaam om prenatale zorg en gezondheidsadvies te zoeken, en om een zwangerschapstest te doen nadat je menstruatie is uitgebleven, meestal rond week 4 of 5 van je zwangerschap, om de zwangerschap te bevestigen en passende stappen te ondernemen.

Wat staat je te wachten in de tweede week van je zwangerschap?

Tijdens de tweede week van de zwangerschap groeit de embryo snel. De placenta, die de voeding en zuurstof van de moeder naar de baby transporteert, begint zich te ontwikkelen vanuit de buitenste laag van de blastocyst. De placenta zal later ook hormonen produceren die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby.

Week 1 zwanger – Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen week 1 van de zwangerschap. Wat mag er wel en wat mag er juist niet? Welke zaken moet ik gaan regelen.

Lees de veel gestelde vragen van onze community

Wanneer begint mijn zwangerschap?

Veel mensen zijn verward over wanneer hun zwangerschap officieel begint, aangezien week 1 wordt gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, terwijl de conceptie meestal pas later optreedt. Hierdoor kan verwarring ontstaan over de exacte zwangerschapsduur.

Hoe kan ik mijn zwangerschap bevestigen?

In week 1 van de zwangerschap is er nog geen duidelijke fysieke bevestiging van de zwangerschap. Veel mensen willen weten wanneer en hoe ze een zwangerschapstest kunnen doen om de zwangerschap officieel te bevestigen.

Wat zijn de tekenen van zwangerschap?

Sommige mensen kunnen zich afvragen of ze in week 1 al tekenen van zwangerschap kunnen ervaren, zoals ochtendmisselijkheid of vermoeidheid.

Wanneer moet ik prenatale zorg zoeken?

Het is belangrijk om te weten wanneer je prenatale zorg moet starten en hoe je dit kunt regelen.

Wat mag je niet in de eerste week dat je zwanger bent?
 1. Gezond eten: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen. Vermijd rauwe vis, ongepasteuriseerde zuivelproducten en rauwe eieren, aangezien deze voedingsmiddelen het risico op voedseloverdraagbare ziekten kunnen verhogen.
 2. Stoppen met roken en alcohol: Als je rookt of alcohol drinkt, is dit het moment om te overwegen om te stoppen. Beide kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby.
 3. Vermijd stress: Probeer stress te vermijden of te beheersen, omdat overmatige stress schadelijk kan zijn, zelfs in de vroege stadia van de zwangerschap.
 4. Vitamines en foliumzuur: Overweeg om een prenataal vitaminesupplement met foliumzuur in te nemen, omdat dit de gezondheid van de baby kan bevorderen, vooral in de vroege zwangerschap.
 5. Medicatie: Als je regelmatig medicijnen gebruikt, bespreek dan met je arts of verloskundige welke medicijnen veilig zijn om te blijven gebruiken tijdens de zwangerschap.

Volg de ontwikkeling van je baby

Ontvang wekelijks een nieuwsbrief met een update

Zwangerschap nieuwsbrief