Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap
Welkom bij het tweede trimester van de zwangerschap, een fase van opmerkelijke veranderingen en groei, zowel voor de aanstaande moeder als voor de zich ontwikkelende baby. Dit belangrijke stadium begint na het voltooien van het eerste trimester, dat ongeveer 12 weken duurt, en strekt zich uit tot de 27e week van de zwangerschap. Het tweede trimester wordt vaak gekenmerkt door nieuwe ervaringen en fysieke veranderingen die een belangrijke rol spelen bij het voorbereiden van zowel de moeder als de baby op de komende geboorte. Tijdens deze periode kunnen vrouwen zich verheugen op een afname van bepaalde symptomen en nieuwe uitdagingen die typerend zijn voor deze fase van de zwangerschap.
Dit is het beste moment om een afspraak in te plannen om een zwangerschapsbeeldje te laten maken. Wij leggen jouw zwangerschap vast in een zwangerschapsbeeldje. Waar andere aanbieders je uitnodigen bij hen op de locatie maken wij de 3D scan simpelweg bij je thuis. Wel zo vertrouwd toch?
Wat gebeurt er met je baby in het tweede trimester?
Week 13-16: De baby groeit snel en ontwikkelt zijn gezichtskenmerken, nagels en teennagels.
Week 17-20: De moeder kan de bewegingen van de baby voelen. Het gehoor en de tastzin van de baby ontwikkelen zich verder.
Week 21-24: De baby begint te groeien en ontwikkelt een gecoördineerde beweging.
Week 25-27: De longen van de baby worden verder ontwikkeld, waardoor het ademhalingsstelsel versterkt wordt.
Aan het einde van het tweede trimester is je baby ongeveer 35 centimeter lang en weegt 850 gram.
Wat gebeurt er met je lichaam in het tweede trimester?
In het tweede trimester ondergaat je lichaam verschillende opvallende veranderingen. Terwijl de baarmoeder gestaag groeit, kan dit leiden tot toenemende klachten van rugpijn en bekkenpijn, wat voor sommige vrouwen een bron van ongemak kan zijn. Gelukkig ervaren velen een verlichting van de eerder ervaren ochtendmisselijkheid, waardoor deze periode vaak wordt gekenmerkt door een gevoel van opluchting en welzijn. Tegelijkertijd ontwikkelen de meeste vrouwen een kenmerkend babybuikje, wat een zichtbaar teken van de groeiende foetus is. Deze verandering gaat vaak gepaard met enkele huidveranderingen, waaronder het verschijnen van donkere lijnen op de buik en soms een zwangerschapsmasker, wat de ervaring van het moederschap verder verrijkt.
Veelvoorkomende symptomen in het tweede trimester:
Verbeterde energie: Veel vrouwen voelen zich energieker in het tweede trimester.
Veranderingen in de huid: Sommige vrouwen krijgen te maken met huidveranderingen zoals striae en veranderingen in teint.
Rugpijn en bekkenpijn: De groeiende baarmoeder kan druk uitoefenen op de rug en het bekken, wat ongemak kan veroorzaken.\
Checklist van het tweede trimester:
1. Plan een echo en eventuele prenatale screenings.
2. Begin met het zoeken naar een verloskundige.
3. Denk na over zwangerschapsgymnastiek of yoga.
4. Blijf gezond eten en blijf prenatale vitamines nemen.
5. Praat met je werkgever over zwangerschapsverlof en je rechten.
6. Vraag gratis zwangerschapsboxen aan!
Tweede trimester zwangerschap – Veelgestelde vragen
Veel gestelde vragen eerste trimester van de zwangerschap. Wat mag er wel en wat mag er juist niet? Welke zaken moet ik gaan regelen.
Lees de veel gestelde vragen van onze community
De meeste vrouwen voelen de bewegingen van de baby voor het eerst tussen de 18e en 22e week, hoewel dit kan variëren.
Probeer zwangerschapsoefeningen die gericht zijn op het versterken van de rug- en buikspieren. Warmtepakkingen en zwangerschapskussens kunnen ook helpen.
Hoewel dit persoonlijk is, is het meestal een goed idee om in het tweede trimester na te denken over de kinderkamer, zodat je voldoende tijd hebt om alles voor te bereiden.
We raden aan om de afspraak te maken tussen 33 en 36 weken. Dan is je buik wel al mooi aanwezig maar is de kans dat je kindje eerder komt dan de afspraak nog niet zo groot. Bekijk onze galerij om de diverse mogelijkheden te zien. Bekijk de pagina werkwijze om te zien hoe wij te werk gaan. Liever direct een afspraak maken? Dat kan hier.
Het is voor jezelf afwegen. Heb je al vroeg in de zwangerschap en behoorlijke buik dan kan je ervoor kiezen om het wat eerder te doen omdat je je dan waarschijnlijk wat beter voelt dan later in de zwangerschap. Wil je je buik juist vastleggen op zijn grootst kan je het best de afspraak plannen in week 36.